Friluftseksperten tilbringer mesteparten av året utendørs,både som instruktør på NATO Centre of Excellence Cold Weather Operations og på opplevelsesreiser til flere av verdens mest utilgjengelige naturperler.
På sine mange turer til Himalaya har hun klatret fire av verdens fjell på over 8000 meter. Hun er også en av få nordmenn som har klatret det høyeste fjellet på hvert av verdens sju kontinenter – kjent som «The 7 Summits».
Ekspedisjonene bruker hun blant annet til å teste bestselgeren DesignWool og andre klær fra den prisbelønte norske produsenten Aclima, under verdens mest krevende forhold.
En langermet genser med en pen lav hals med glidelås.
Plagget er jacquard strikket i 100% merinoull.
Type plagg: Førstelag
PRIS: 1 099,-
- Jeg blir aldri lei av å reise. Et av mine sterkeste minner er fra jeg klatret fjellet Khan Tengri i Kirgisistan. Jeg og min klatrekompis fra Østerrike ble liggende på 5300 meter, men var heldigvis godt forberedt så vi kunne nyte teltlivet til uværet passerte, sier Vibeke.
- Når du klatrer i Himalaya kan det få fatale konsekvenser om du ikke har riktig utstyr og klær som tåler det tøffe klimaet. Etter at jeg oppdaget ullklærne til Aclima har de blitt en fast følgesvenn for meg.
- Aclima har suveren passform med god lengde, slik at det ikke oppstår glipper hvor kald luft kan komme til. Den fine merinoullen gjør at de ikke klør, og sømmene er plassert slik at de ikke gnager. Jeg vil ikke bruke noe annet ulltøy på tur.
Naturopplevelsene er ikke det eneste som trekker Vibeke til fjerntliggende strøk. Alle turene kombinerer hun med forskjellige hjelpeprosjekter for å gi tilbake til lokalsamfunnene.
I Nepal driver hun blant annet et barnehjem og en syfabrikk som ansetter kvinner som kommer fra vanskelige forhold.
- Det er viktig for meg å kunne bidra og gi tilbake til de som ikke har det så bra. Jeg klarer knapt vente til jeg kan dra til Nepal igjen og besøke barna «mine» igjen, sier hun med et smil.
Blant klærne som Vibeke alltid har med seg på en ekspedisjon, er produkter fra WarmWool-kolleksjonen til Aclima.
WarmWool sitter tett på kroppen og har smarte detaljer som tommelgrep, glidelås i halsen og gensere med balaklava-hette. Stoffet er strikket, noe som gjør at det er elastisk og lunt, det er mykt og godt å ha innerst mot huden.
- Et bra ullundertøy er noe av det smarteste du kan bruke penger på, hvis du er glad i å dra på tur. Jeg elsker WarmWool fordi det er så funksjonelt og behagelig.
- Ullundertøyet fra Aclima er også ekstremt slitesterkt. Jeg hadde ett WarmWool-sett, som jeg brukte hver dag på sju ekspedisjoner før det begynte å vise tegn til slitasje, sier Vibeke.
WarmWool sitter tett på kroppen og har smarte detaljer som tommelgrep, glidelås i halsen og 3-veis balaklava hette.
Type plagg: Mellomlag
PRIS: 1 299,-
Passer perfekt i sommerhalvåret til aktiviteter med høy intensitet. LightWool stoffet kombinert med en lett ullnetting under armene og bak på ryggen, gjør at trøyen puster optimalt og gir god svettetransport.
Type plagg: Førstelag
PRIS: 999,-
For lettere turer og fritidsbruk anbefaler Vibeke Aclimas DesignWool-serie.
Alle plaggene er i 100 prosent Merino-ull og kommer med det velkjente strikkemønsteret.
- DesignWool-plaggene er både superkomfortable å ha på seg, samtidig som de ser rålekre ut. Disse kan du bruke både på tur, til hverdag og fest.
- Alle som misliker å fryse vil elske dette plagget, sier Vibeke med et smil, mens hun viser frem sin DesignWool-overdel.
For turer i mildere temperaturer anbefaler eventyreren serien med Aclima LightWool-produkter. Det tynne og lette ullstoffet varmer mot kulda, men isolerer også mot varmen, som gjør det godt egnet for bruk om sommeren.
3. generasjons familieeid selskap, grunnlagt i Drammen i 1939
90 ansatte fordelt på 3 land
Produserer klær til forsvars- og sikkerhetsstyrker i flere land, pluss premium ullprodukter til friluftsentusiaster over hele verden.
Alle stoffer utvikles i Norge og klærne produseres i Europa, på egen fabrikk
All produksjon følger strenge retningslinjer for miljøvern og samfunnsansvar. Les mer her
LightWool-undertøyet kommer også i egen sportsversjon med ventilering under ermene og bak på ryggen.
- Mange er ikke klar over at ull er fantastisk å ha på seg om sommeren. Da blir du ikke så kald når du slutter å være i aktivitet.
- Selv har jeg blant annet brukt det med suksess da jeg trente på kvelden i ørkenen i Sør-Sudan. Ulltrøyen holdt meg varm når solen var gått ned, selv om den var våt og klam, sier hun.
PÅ VERDENS TAK: Vibeke på klatretur i Afghanistan. Den erfarne eventyreren har alltid med seg ullklær fra Aclima i sekken når hun drar på langtur.
Vibeke ble først kjent med Aclimas produkter gjennom jobben i Forsvaret. Siden har hun hjulpet til med å teste klærne under ekstreme forhold.
Aclima har siden 1960-tallet levert klær til det norske Forsvaret. I tillegg produserer de klær for politi og militære styrker i flere land.
Erfaringene fra å lage klær for Forsvaret og tilbakemeldinger fra Vibeke og Aclimas andre friluftsambassadører brukes til å utvikle nye produkter, som har tiltrukket seg internasjonal oppmerksomhet.
I 2020 vant ullnettingen Aclima WoolNet Overall hovedprisen under Scandinavian Outdoor Awards. Året før vant Aclima FleeceWool-serien bærekraftprisen under samme kåring.
I 2019 ble Aclima også kåret til «Årets klatrer» i den tyskesportsbransjen, av bransjemagasinet Outdoor Markt.
PRISVINNER: Aclima Woolnet Overall vant i 2020 hovedprisen under Scandinavian Outdoor Awards.
En av grunnene til suksessen er at Aclima siden starten har tatt eierskap til alle ledd av produksjonen, ifølge Ole Magnus Halvorsen, markedssjef i Aclima.
- Vi utvikler produktene våre i Norge, og produserer alle plaggene i Europa. Merinoullen som vi kjøper fra New Zealand og Tasmania kan vi spore til hver enkelt gård, slik at vi er sikre på at dyra har det bra.
- Det er derfor enkelt for oss å forsikre oss om at vi leverer varme, funksjonelle, og behagelige ullklær i toppklasse til Vibeke og tusenvis av andre turentusiaster over hele verden, sier han.
Bruk alltid ull innerst: - Kle deg lag på lag, og start med ull eller ullnetting. Så kan du ha et ullplagg som mellomlag, og en skalljakke ytterst. Jeg bruker dun eller Primaloft.
Ikke ta på deg for mye tøy før du begynner å gå: - Da blir du fort for varm, og det kan ødelegge naturopplevelsen.
- Ta heller på deg klær når du stopper, for å unngå å fryse.
Ta på tørre ullsokker før du legger deg: - Skal du overnatte i telt eller ute, så ta med tørre ullsokker og gjerne en tørr ull-lue og en hals. Skift til disse før du legger deg i soveposen, da får du en mye bedre natt.