- Mange turgåere gjør feil som overbelaster kroppen, sier forsvarsveteranen Johan Skullman.
- Enkelt forklart handler riktig turtøy om kle seg lag på lag – det vil si undertøy, mellombekledning og skallbekledning. Det mange turgåere ofte glemmer er at man ikke alltid må bruke alle tre lagene, sier Johan Skullman.
Den svenske friluftseksperten vet hva han snakker om. Han har tidligere jobbet i mer enn 30 år i det svenske Forsvaret, blant annet som ansvarlig for utvikling og testing av personlig utstyr og bekledning.
Johan anbefaler alle som vil ha mest ut av turen sin å lære å kle av og på seg i takt med temperaturen.
- Når du er i aktivitet, varier bruken av lue/pannebånd, bytt på ulike hansker/votter, og bytt til tørre sokker så snart du kan. Ventiler en kort stund dersom du begynner å bli varm og litt svett, og jobb inn rutiner.
Til slutt går det av seg selv, og man tenker ikke over at man heletiden justerer for å kunne holde kroppen på en jevn temperatur gjennom alle aktiviteter - hele dagen, sier han.
Aclima WoolNet® er den originale ullnetting som er laget for aktiviteter med høy intensitet, der fukttransport, vekt og pusteegenskaper er aller viktigst. Nettingen skaper små luftlommer som gir god isolering uten at man føler seg klam og overopphetet.
På grunn av den høye fukttransporten vil temperaturen ved både høy og lav aktivitet være regulerende, på samme måte som en termostat.
Type plagg: Førstelag
PRIS: 899-
I dag jobber Johan Skullman som frilanskonsulent for den norske ulltøyprodusenten Aclima, som leverer utstyr til det norske forsvaret og sikkerhetsstyrker i flere andre land.
Forsvarsveteranen anbefaler alltid godt ullundertøy som innerste lag, uansett om du er soldat i felt eller bare skal ut og gå en søndagstur med familien.
- Det som er så flott er at kroppen trives utrolig godt sammen med ull. Den begynner ikke å lukte, og den er veldig hygienisk. Til sammenligning tror jeg ikke mange er så stolte av seg selv etter at de har gått noen dager i polyester- undertøy.
Han trekker frem bestselgeren Aclima WoolNet, som brukes av militære og spesialstyrker i flere land, som en personlig favoritt.
Nettingen – som kan leveres både som overdel, underdel og overall, skaper små luftlommer som gir god isolering uten at man føler seg klam og overopphetet.
Siden nettingen er i merinoull får man også nytte av ullens fordeler – den isolerer selv om du blir våt og er naturlig resistent mot bakterier slik at den hemmer svettelukt i å sette seg i tøyet.
- Netting er best til sikre god luftgjennomstrømming, og WoolNet gjør jobben meget godt, uansett om det er svinekaldt ute, eller mildere forhold. Det er min favoritt som innerste lag på kroppen, uansett om jeg er på langtur med pulk eller ute på jakt i skogen, sier Skullman.
Over ullnettingen anbefaler Skullman at du tar på et mellomlag med ekstra ullklær.
Her har du mange valgmuligheter, slik at du kan finne en kombinasjon, som er perfekt for din bruk og ditt aktivitetsnivå.
Johan Skullman sier et godt ullundertøy må være behagelig å ha på seg og ikke klø, samtidig som det er slitesterkt.
Friluftseksperten bruker selv gjerne ullundertøyet Aclima LightWool, som med sitt tynne og lette design passer til bruk hele året, også om sommeren.
For ekstra varme anbefaler han Aclimas WarmWool-serie.
WarmWool-undertøyet – som er laget i 100 % merinoull - sitter tett på kroppen og har smarte detaljer som tommelgrep, glidelås i halsen og gensere med balaklava hette.
På beina bruker han gjerne Aclimas ullsokker, som holder godt på varmen, selv når det er vått på bakken.
For de aller kaldeste turene og lange opphold i streng kulde anbefaler han Aclimas DoubleWool-serie, som kombinerer egenskapene til bestselgerne WoolNet og WarmWool.
- Aclima eksperimenterer med ulike strikketeknikker for å ta frem plagg for ethvert behov. Det er derfor jeg mener de er unike når det kommer til ullundertøy, sier Johan.
En av Aclimas mest populære hettegensere. Med vår funksjonelle treveis hettefunksjon kan du velge mellom rund hals, polo eller dekke til hele hodet med den integrerte balaklavaen.
Aclimas mest funksjonelle produkt med mange flere praktiske detaljer.
Førstelag
PRIS: 1299,-
Aclima laget den første heldressen i ull på markedet. Nå har vi laget en versjon med ullnetting.
Dressen er et funksjonelt produkt til de fleste aktiviteter.
Andrelag
PRIS: 1799,-
Det ytterste laget består ofte av skallplagg med membran, som er konstruert for å brukes når det er veldig mye vind, eller veldig vått. Men Skullman oppfordrer til å la skallplaggene bli liggende i sekken, hvis været tillater det.
Han bruker selv ofte Aclima WoolShell på tørre og kalde og vinterdager. Plaggene, som er laget i myk merinoull med en forsterkning i polyester og elastane på utsiden, har lav egenvekt og ekstra god varmeisolering,
- Benytter man vind - og vanntett ytterbekledning til enhver tid, overbelaster man både kroppen og klærne man har under.
- WoolShell-jakken har egenskaper som gjør at den frakter vekk svetten fra kroppen på en effektiv måte, sier han.
3. generasjons familieeid selskap, grunnlagt i Drammen i 1939
90 ansatte fordelt på 3 land
Produserer klær til forsvars- og sikkerhetsstyrker i flere land, pluss premium ullprodukter til friluftsentusiaster over hele verden.
Alle stoffer utvikles i Norge og klærne produseres i Europa, på egen fabrikk
All produksjon følger strenge retningslinjer for miljøvern og samfunnsansvar. Les mer her
LEGG YTTERBEKLEDNINGEN I SEKKEN NÅR VÆRET TILLATER DET: - Benytter man vind - og vanntett ytterbekledning til enhver tid, overbelaster man både kroppen og klærne man har under, sier Johan Skullman.
Johan påpeker at det er viktig at du tar med et forsterkningslag, som du kan ta på deg for å holde varmen når du tar pause. Her er FleeceWool-serien fra Aclima ideell.
Det nye prisvinnende materialet i 100% merino-ull er strikket, kuttet og børstet på en måte som gjør stoffet mykt, lett, isolerende og veldig komfortabelt å ha på seg.
- Når du stopper for lengre pauser underveis, eller er ferdig med dagens marsj, er det viktig å få på seg mer klær med en gang.
- Det er også viktig at du ikke bruker dette plagget under aktiviteten.
- Det er helt klart fristende å begynne å gå med en varm jakke på når du begynner ut fra teltleiren om morgenen, men det kommer ikke til å ta lang tid før du er overopphetet. Da er det er bedre å fryse litt i begynnelsen, understreker Skullman .
UNNGÅ VARMETAP: Aclimas ull-luer hjelper deg med å unngå varmetap fra hodet. Når du stopper opp for å ta pause, er det viktig å ta på seg ekstra ullklær for å holde på varmen.
Friluftseksperten minner også på at det er viktig å holdehodet varmt når man er på tur. Til det bruker han Aclimas luer, pannebånd eller balaclava-hetter i ull.
- Når kroppen får beskjed om at hodet blir kaldt, vil den alltid «ofre» hender og føtter for å holde temperaturen i hodet og hjernen oppe. Dette igjen kan resultere i lokale frostskader på hender og føtter.
- Det er derfor lurt å bruke ull på hodet og ikke ta av seg dette med en gang om man kjenner seg varm. Har du kledd deg lag på lag, er det bedre å justere påkledningen andre steder på kroppen, sier han.
PRISVINNER: Aclima WoolNet Overall vant i 2020 hovedprisen under Scandinavian Outdoor Awards.
En av grunnene til de unike egenskapene til ullundertøyet fra Aclima, er at selskapet siden starten har tatt eierskap til alle ledd av produksjonen, ifølge markedssjef Ole Magnus Halvorsen.
- Vi utvikler produktene våre i Norge, og produserer alle plaggene i Europa. Merinoullen som vi kjøper fra New Zealand og Tasmania kan vi spore til hver enkelt gård, slik at vi er sikre på at dyra har det bra.
- Det er derfor enkelt for oss å forsikre oss om at vi leverer varme, funksjonelle, og behagelige ullklær i toppklasse til Johan og tusenvis av andre friluftsentusiaster over hele verden, sier han.